Despre diamante Infografici

Extracţia

be beers rio tinto alrosa

În lume fucţionează nu mai mult de aproximativ 50 de mine de diamant. Numărul relativ mic de mine poate fi înţeles dacă lulăm în calcul care sunt condiţiile esenţiale pentru investirea într-o mină. Prima condiţie este să existe kimberlite. A doua ca acestea să conţină diamante. A treaia este ca să conţină diamante în cantitate şi calitate demnă de investire în deschiderea unei mine. Anual se investesc sume uriaşe, între 200 şi 1000 de milioane de dolari în explorarea resurselor de diamante. 

În anii 2010, cu producția de diamante de calitate gemă de circa 20 milioane de carate, Rusia și Congo erau cei mai mari producători de diamante. Cele două țări se întrec de la an la an, în funcție de epuizarea zăcămintelor și descoperirea unor noi zăcăminte. Diamantele rusești sunt în general mici ca dimensiuni, dar rezervele sunt semnificative, nefiind de neglijat nici faptul că aici se află trei dintre cele mai mari mine din lume: Jubileum, Udachnaya și Mirny.

Mirny
Groapa din Mirny (foto: cu permisiunea Alrosa)

 

Mina Udachnaya (foto: cu permisiunea Alrosa)

Australia produce diamante de calitate gemă de circa 10 milioane de carate pe an. Pe lângă aceasta, rezervele continentului sunt cele mai mari, de circa 25 milioane de carate. Un alt producător important este Botswana, care a intrat pe piață în 1970, dar fluctuează cu o producție între 7-23 milioane de carate. Între producătorii importanți se mai află: Zimbabwe (11 milioane carate), Canada (11 milioane carate), Angola (8 milioane carate), Republica Sud-Africană (2.8 milioane carate), Namíbia (1.5 milioane carate), Lesotho (480 mii carate), Sierra Leone (300 mii carate), Republica Centrafricană, Guineea și Tanzania. Cu excepția Europei și Antarcticii, pe toate celelalte continente există zăcăminte de diamante.

Mai mult de jumătate din producția globală de diamante este împărțită între două companii. Una este prestigioasa și binecunoscuta companie sud-africană De Beers Group, despre care se spune pe piață că ar fi dificilă și rigidă, iar celălalt e gigantul rus Alrosa, care a intrat în atenția presei internaționale în 2013. De Beers a pierdut treptat rolul său de lider: în 1980, controla circa 80% din piață, în 2005, acest procent a scăzut la 43%. Acest fapt se datorează eșecului de a accesa producția din Australia, Canada și Rusia. Din 2013, Grupul De Beers extrage diamante din minele din Botswana, Africa de Sud, Namíbia, Canada și Angola, ceea ce reprezintă 24% din producția globală de diamante. Cel mai mare concurent este compania rusească Alrosa, care a intrat pe bursă în anul 2013, și a întrecut Grupul De Beers în ceea ce privește cantitatea de diamante dar nu și în calitatea lor.

Strivirea lamproitelor Cu permisiunea Grupului De Beers Group
Strivirea lamproitelor  (foto: cu permisiunea Grupului De Beers Group)

Alrosa este o companie rusească, deținută majoritar de Statul Rus, care produce 100% din diamantele comercializate în Rusia și asigură 28% din producția globală. Alrosa deține participații și în Angola și Botswana. În mod similar Grupului De Beers este prezent în producția, prelucrarea și comercializarea diamantelor. Compania Rio Tinto este cel mai important jucător în extracția diamantelor din Australia. Mineritul diamantelor reprezintă doar o mică parte din activitatea firmei, dar este suficientă pentru a-i asigura locul trei în lume și, nu întâmplător, locul unu în extracția de pietre colorate. Se ocupă de exploatare și în Canada, Australia, Zimbabwe și India.

Conform raportului Rapaport, producţia de diamante brute a scăzut în 2015 ceea ce este prima scădere în ultimii 3 ani. În ceea ce priveste valoarea, scăderea este de 4.2% conform studiului Kimberley Process fiind de 13.88 miliarde $. Deşi numărul în carate a crescut cu 2.1% ajungînd la 127.4 milioane, preţul mediu pe carate a scăzut cu 6.2 % fiind de 108.96$ pentru piatra brută.

În 2015 ca volum, Rusia a depăşit Botswana devenind cel mai mare producător de diamante. Acesta a fost posibil prin mărirea volumului de diamante brute minate de cu 14% la valoarea de 4.24 miliarede $ pentru care a fost nevoie de o creştere de 9.4% în volumul de carate ajungînd la 41.9 milioane de carate. Botswana însă a scăzut producţia cu 18% ca valoare fiind 2.99 miliarede de $ ceea ce ca volum de producţie a însemnat o scădere de 16%fiind 20.8 milioane de carate. Deşi Rusia a produs mult, valoarea media a caratelor ruseşti este relativ mică, de 101.15 $. Această valoare Botswana este semnificativ mai mare de 143.73. $.

Cel mai mare zăcământ de diamante de calitate gemă se găsește în câmpiile aluvionare Marange, în Zimbabwe, pe o suprafață de 400 kilometri pătrați. Avantajul mineritului în depozite aluvionare este că acesta poate fi efectuată chiar și manual, în schimb, exploatarea la suprafață sau mineritul în subteran sau cel oceanic necesită investiții substanțiașe în utilaje. Zăcămintele au fost descoperite în anul 2000 de către De Beers, iar în prezent se află în proprietatea statului. Alte zăcăminte aluvionare importante: Almazij Anabara (Rusia), Nyizsnyij-Lenszk (Rusia), Mirny (Rusia), Nyurba (Rusia), Somiluana (Angola).

În ce privește alte proiecte decât cele aluvionare, lista mondială cuprinde următoarele mine importante:

Jubileum

Alrosa

Republica Saha, Iacutia

Liderul modial Alrosa deține controlul asupra  circa 95% din producția rusească. Operează în total 19 mine (încă două în pregătire). Mina Jubileum a produs în anul 2009 peste 9 milioane de carate.

Udachnaya

Alrosa

Republica Saha, Iacutia

În 2014 a produs 5.5 milioane de carate, cu rezerve cel puțin până în anul 2051.

Mirny

Alrosa

Siberia de Est

A produs 2.2 milioane de carate în 2014 și are rezerve pentru încă 60 ani.

Argyle

Rio Tinto

Australia de Vest

Cea mai importantă mină pentru diamantele colorate. Pe lângă cele roz și roșii, se găsesc multe pietre maro, numite industriale, de aceea valoarea producției este relativ scăzută. În 2014 a produs 12.6 milioane de carate.  

Catoca

Sociedade Mineira de Catoca Endiama (32.8%), ALROSA (32.8 %), Sonangol (18 %) și Odebrecht (16.4%)

Saurimo, Angola

În 2014 a produs 7 milioane de carate, conform estimărilor având rezerve până în anul 2044.

Venetia

De Beers

Limpopo, Africa de Sud

În 2014 a produs 3 milioane de carate. Își propune transformarea într-o mină subterană.

Grib

Lukoil

Arhangelsk

Extracția a pornit în forță în 2014, cu o expectanță de circa 7 milioane de carate anual.

Jwaneng

Debswan (parteneriat între Botswana și Grupul De Beers)

Botswana

Cea mai promițătoare mină, are depozite substanțiale, cu productivitate până cel puțin în anul 2025.

Orapa

Debswana (parteneriat între Botswana și Grupul De Beers)

Botswana

Cea mai valoaroasă mină la nivel global, în ce privește valoarea cumulată a diamantelor extrase. În anul 2014 a produs 12.9 milioane de carate.

Letseng

Gem Diamonds

Lesotho

Produce diamantele cele mai scumpe la preț per carat. Dacă în anul 2014 a produs 110 mii de carate, prețul mediu per carat depășește suma de 2000 dolari.

Diavik

Domino Diamond

Canada

În 2014 a produs 6 milioane de carate, are rezerve până în 2023.

Minarea maritimă este un procedeu relativ nou. Se practică la adîncimi între 90-140 metri, aunde fluviile au transportat aluviunile în mare de exemplu la coastele Africii de Sud şi Namibiei. (sursa: israelidiamond.co.il)