Despre diamante Infografici

Culoarea

Diamante albe diamante colorate GIA fluorescenţă
Diamante "albe" şi colorate din mina Argyle. (cu permisiunea Rio Tinto)

Diamantele se găsesc în toate culorile curcubeului, chiar și albe. Diamantele extrase sunt în proporție de 70% negre sau maro. Prețul diamantelor gălbui sau maronii este cel mai scăzut; al celor mai rare, incolore, mai ridicat; diamantele și mai rare, în culori pastelate costă și mai mult, iar diamantele de o culoare intensă, specială ating prețuri record. Nuanța galbenă apare datorită conținutului de azot. Cu cât conține mai mult azot, cu atât diamantul este mai puțin estetic. Între diamantele galbene, un loc aparte îl au diamantele de culoare galben canar, care sintetizează în mod special azotul (vezi capitolul referitor la Tipurile de diamante).

Instrumente pentru analiza culorii: set culori GemOro 1951 CZ Master Set Pro, microscop pentru diamante D-Scope, schneider Diamond Graduating Lamp – lampă pentru analiza culorii

DESPRE CULOAREA PIETRELOR PREȚIOASE

Culoarea este proprietatea cea mai evidentă a diamantului, care influențează și prețul acestuia. Însă în cazul pietrelor prețioase culoarea nu reprezintă un semn distinctiv. Diferite pietre pot avea culori identice sau foarte asemănătoare, sau un anumit tip de piatră poate apărea în culori variate, iar unele pietre pot avea o culoare diferită la examinarea în lumină naturală și alta în lumină artificială. Și dacă acestea nu ar fi de ajuns să avem dubii față de culoarea unei pietre, e important să facem o mențiune: culoarea multor pietre prețioase este modificată și prin procedee artificiale.

În ceea ce privește în mod specific diamantul, culoarea este cea mai importantă componentă în ansamblul care stabilește prețul său. Din punct de vedere al prețului, contează culoarea, claritatea, tăietura și greutatea în carate, exact în această ordine. Din punct de vedere al frumuseții, ordinea este tăietura, culoarea, claritatea și greutatea în carate.

 

Noanţe galbene
Nuanțe alb-gălbui (cu acordul Alrosa)

Clasificarea diamantelor albe (incolore) după culoarea lor

Diamante incolore, numite și albe sunt cele mai frecvente pe piață. Aceste pietre au o ușoară tentă gălbuie, iar intensitatea acestei caracteristici este decisivă în stabilirea prețului. Cu cât piatra este mai clară, cu atât este și mai valoroasă, iar dacă nuanța gălbuie e mai puternică, aceasta devine mai ieftină. Este aproape imposibil să facem diferența între culoarea unei pietre de clasificare D, flawless, adică fără imperfecțiuni și cea a unei pietre asemănătoare de clasa H cu ochiul liber, în special dacă piatra nu este montată. În schimb, pot fi diferențe enorme în prețul lor.

GIA COLOR GRANDING SCALE pentru diamante albe (transparente).

DE CE SCALA DE CULOARE A DIAMANTULUI ÎNCEPE LA LITERA D ȘI NU LA LITERA A ?

Scala de culoare GIA pentru diamantele incolore (albe). Incolor, aproape incolor, galben pal, galben foarte deschis, galben deschis. Diamantul de Clasificarea D este, conform laboratorului GIA (Gemmological Institute of America – Institutul Gemologic American), cea mai înaltă clasificare. Clasificarea se realizează de la D până la Z, iar la acest capăt se încadrează diamantele cele mai galbene. În această carte, considerăm clasificarea GIA drept standard, iar în tabelele comparative urmărim cum se compară aceasta cu alte clasificări făcute de celelalte laboratoare de marcă în domeniu. Mai demult, se foloseau denumirile Jager, River sau Water pentru diamantele perfect incolore, iar Cape pentru cele ușor gălbui. Când GIA a introdus scala D-Z în 1920, a făcut-o pentru a nu se putea confunda cu alte sisteme ce porneau de la A sau de la 0. Ceea ce GIA clasifică sub litera D, poate fi clasificat drept 0 de către AGS (American Gem Society).

Diamantele de clasa D, E, F sunt de o calitate excepțională. Uneori, sunt numite și incolore sau albe rare. Clasele Gși H denotă diamante albe rare sau de un alb fin. Până aproape de J, diamantele sunt clasificate drept aproape incolore și sunt considerate de calitate bună. De la K la M diamantele au o tentă puternic gălbuie sau maronie, și tot așa până la Z. Deoarece cea mai ușoară tentă de culoare poate însemna pierderi de circa 10 mii de dolari per carat, se spune, în glumă, că diamantele se cumpără purtând un tricou galben și se vând în magazine cu pereții vopsiți în albastru.

Examinarea culorii unui diamant este cel mai practic dacă îl așezăm cu platoul jos pe o hârtie albă. Putem folosi un clește special ce ne permite examinarea culorii din toate părțile, și este practic să comparăm diamantul nostru cu alte pietre deja clasificate.

În jargonul de specialitate, pe piața diamantelor se întâlnesc frecvent denumirile CapeJager sau River. Aceste denumiri învechite au fost folosite înaintea implementării sistemelor de clasificare. Următorul tabel ne arată ce culori aparțin aici și putem observa cum se corespund denumirile folosite de clasificări diferite. Sursa:Wikipedia

 

GIA

Status:actual

AGS

Status: actual

AGS

Status: istoric: înainte de 1995

CIBJO

Status:actual

IDC

Status: actual

Scan. D.N.

Status:actual

Old World Terms

Status:istoric

Clasă și descriere

clasă și scală colorimetru electronic clasă și scală colorimetru electronic

clasă

clasă și descriere

clasă .50ct și peste

clasă pentru sub .50ct

seria 1 clasă

seria 2 clasă

D

Colorless

0

0–0.49

0

0–0.75

Exceptional white +

Exceptional white +

Colorless

River

White

Finest White

Jager

E

0.5

0.5–0.99

Exceptional white

Exceptional white

River

1

0.76–1.35

F

1.0

1.0–1.49

Rare white +

Rare white +

Colorless when viewed through the crown

Top Wesselton

Fine White

2

1.36–2.00

G

Near Colorless

1.5

1.5–1.99

Rare white

Rare white

Top Wesselton

H

2.0

2.0–2.49

3

2.01–2.50

White

White

Wesselton

White

Wesselton

I

2.5

2.5–2.99

4

2.51–3.0

Slightly tinted white

Slightly tinted white

Slightly colored

Top Crystal

Slightly tinted white

Commercial White

Top Crystal

J

3.0

3.0–3.49

5

3.01–3.75

Crystal

Top silver cape

Crystal

K

Faint Yellow

3.5

3.5–3.99

Tinted white

Tinted white

Top cape

Tinted white

Top cape

6

3.76–4.5

Silver cape

L

4.0

4.0–4.49

M

4.5

4.5–4.99

7

4.51–5.50

Tinted color 1

Tinted color

Slightly colored to colored

Cape

Tinted color

Light cape

Cape

N

Very Light Yellow

5.0

5.0–5.49

Tinted color 2

Low Cape

O

5.5

5.5–5.99

8

5.51–7.0

Light yellow

Cape

Very light yellow

P

6.0

6.0–6.49

Light yellow

Q

6.5

6.5–6.99

R

7.0

7.0–7.49

9

7.01–8.5

Dark cape

S

Light Yellow

7.5

7.5–7.99

Tinted color 3

Yellow

T

8.0

8.0–8.49

U

8.5

8.5–8.99

10

8.51–10

V

9.0

9.0–9.49

W

9.5

9.5–9.99

X

10

10+

10+

Y

Z

Pink Diamond
Diamante roz aprins cu diferite tăieturi (cu acordul Rio Tinto)

ROŞU

Australia, Brazilia, Africa de Sud

VIOLET

Africa de Sud, Australia

PURPURIU

Rusia (sursă principală), Africa de Sud, Congo

VERDE

Borneo, Brazilia, Republica Centafricană

ALBASTRU

Africa de Sud (sursă principală), Borneo, Brazilia, Republica Centrafricană, Tanzania, India (sursă istorică)

PORTOCALIU

Congo, Botswana, Africa de Sud

ROZ

Australia (sursă principală), Angola, Borneo, China, Africa de Sud, Tanzania, India (sursă istorică)

GALBEN

Angola, Borneo, Brazilia, Republica Centrafricană, Guinea, Coasta de fildeş, Rusia, Sierra Leone, Africa de Sud, Venezuela

VERDE GĂLBUI

Brazilia, Coasta de fildeş, Venezuela

OLIVE

Republica Centrafricană, Siera Leone, Borneo, Rusia

NEGRU

Africa de Sud, Republica Centrafricană

MARO

Australia, Angola, Borneo, Brazilia, Congo, Coasta de fildeş, Rusia, Venezuela, Africa de Sud

GRI

Republica Centrafricană, Congo

CAMELEON

Republica Centrafricană

Clasificarea diamantelor colorate 

Diamantele colorate sunt cunoscute în profesie drept diamante fantezie sau fancy, dar se folosește și prescurtarea FCD (FCD – Fancy Color Diamond). Din zece mii de diamante colorate, doar unul este considerat piatră gemă. Cel mai rar este diamantul roșu, urmat de cel verde, albastru, roz, galben canar, alb, alb-gălbui, galben, maro și negru. Unele diamante naturale sunt supuse tratamentului HPHT pentru decolorarea sau colorarea lor. Detalii despre acest procedeu se pot citi în capitolul despre diamante tratate și sintetice. În natură, cele mai frecvente diamante apar în culori pastelate. Diamantul negru este considerat banal, cu toate că uneori se încearcă introducerea lui în modă. În domeniul bijuteriei sunt folosite, în proporție de 95%, diamantele albe – de fapt, incolore.

Ce dă culoare diamantului?

Diamantele colorate nu sunt distribuite uniform în zăcăminte. În tabelul următor următoare este prezentată distribuția de culori în zăcăminte. Diamantele fantezie în forma unui cerc simetric sunt în general mai scumpe decât cele de greutate în carate identică, de formă ovală sau princess. Există două motive: pe de o parte, tăietura într-o formă rotundă duce la o pierdere mai mare în carate, pe de altă parte, forma rotundă scade din intensitatea culorii, ceea ce are ca rezultat degradarea cromatică. Astfel, forma de cerc, de exemplu diamantul briliant colorat este rar și astfel și mai scump.

 

 

Clasificare GIA

GIA a dezvoltat un sistem internațional de clasificare a diamantelor fantezie, deoarece diamantele colorate au diferite grade de fancy. Scara care se termină la Z în cazul diamantelor albe, este continuată cu Faint în cazul celor colorate. Până la diamantul complet colorat, Fancy Vivid, există nouă grade de saturație . Acestea sunt:

Grade de saturație: 1. Pal 2. Foarte deschis 3. Deschis 4. Fancy Light 5. Fancy 6. Fancy Dark 7. Fancy Intense 8. Fancy Deep 9. Fancy Vivid

Conform clasificării GIA, culoarea unui diamant este determinată de următoarele caracteristici: nuanța (hue), luminozitatea(tone) și saturația (saturation). Combinarea acestora stabilește cât de fancy este un diamant. Să luăm pe rând acești factori. Primul este nuanța (hue), de exemplu, albastru, roșu, galben. Practic, e vorba de culorile spectrului, din care nu fac parte negrul, albul, griul sau maroul. GIA stabilește 27 de nuanțe.

Diagrama nuanțelor GIA (hue)

 

C1

Roşu

Red

R

C2

Roşu portocaliu

Orangy Red

oR

C3

Portocaliu roșiatic

reddish Orange

rO

C4

Portocaliu

Orange

O

C5

Portocaliu gălbui

yellowish Orange

yO

C6

Portocaliu galben

Yellow Orange

YO

C7

Portocaliu

Orange Yellow

OY

C8

Galben portocaliu

orangy Yellow

oY

C9

Galben

Yellow

Y

C10

Galben verzui

greenish Yellow

gY

C11

Verde gălbui

Green Yellow

GY

C12

Verde-galben

Yellow Green

YG

C13

Verde gălbui

yellowish Green

yG

C14

Verde

Green

G

C15

Verde albăstrui

bluish Green

bG

C16

Verde-albastru

Blue Green

BG

C17

Albastru-verde

Green-Blue

GB

C18

Albastru verzui

greenish Blue

gB

C19

Albastru

Blue

B

C20

Albastru mov

violetish Blue

vB

C21

Violet albăstrui

bluish Violet

bV

C22

Violet

Violet

V

C23

Purpuriu

Purple

P

C24

Purpuriu roșiatic

reddish Purple

rP

C25

Purpuriu-roșu

Red-Purple

RP

C26

Roșu purpuriu

Purple-Red

PR

C27

Rubiniu

purplish Red

pR

Pe lângă cele de mai sus, GIA tratează separat culorile speciale: roz (Pink, Pk), maro (Brown, Br), gri (Gray).

Cel de-al doilea factor luat în considerare de GIA este luminozitatea (tone). Acest parametru stabilește intensitatea nuanțelor (cu alte cuvinte, luminozitatea). GIA definește șapte grade: 1. Foarte deschis (Very Light) / 2. Deschis (Light) / 3. Deschis mediu (Medium Light) / 4. Mediu (Medium) / 5. Închis mediu (Medium Dark) / 6. Închis (Dark) / 7. Foarte închis (Very Dark)

Cel de-al treilea factor, saturația (saturation) măsoară puterea și cantitatea culorii. Nuanțele deschise pot avea o saturație de la pastel (pastel) la culorile vii (vivid). Saturația nuanțelor închise variază de la închisă (dark) până la cea adâncă (deep.) GIA stabilește 6 trepte: 1. Fancy Deschis / 2. Fancy / 3. Fancy Intens / 4. Fancy Închis / 5.Fancy Deep / 6.Fancy Vivid. 

Un alt punct de vedere de luat în considerare la clasificarea diamantelor colorate este uniformitatea în distribuția culorii. Există două posibilități: uniformă (even) și neuniformă (uneven).

Fluorescenţa diamantelor

Culoarea diamantului poate fi influențată și de ceea ce se numește fluorescență. Sub influența razelor ultraviolete, diamantul poate avea o culoare altfel nefiind vizibilă cu ochiul liber. În acest caz, piatra are fluorescență, iar aceasta poate apărea și în cazul pietrelor incolore, dar nu la toate diamantele. Fluorescența poate fi de orice culoare, dar la majoritatea diamantelor este albă sau galbenă. Unele pietre strălucesc și după stingerea lămpii UV, aceasta se numește fosforescență.

Culoarea fluorescenței unui diamant ne interesează pentru că razele UV sunt prezente peste tot și influențează culoarea “normală” a pietrei. Spre exemplu, un diamant cu o fluorescență de un albastru puternic, în lumină naturală, sau într-un loc unde lumina conține raze UV, poate părea mai alb. În asemenea situații, albastrul puternic, sub influența razelor UV, neutralizează caracteristica galben-maronie a pietrei, și din această cauză, piatra pare mai albă. Aceeași piatră pare mai puțin albă, observată la lumina unei lămpi ordinare. Pietrele cu fluorescență albăstruie pot fi mai populare decât cele cu fluorescență galbenă. 

Gradele de fluorescență

Sistemele de clasificare a fluorescenței stabilesc următoarele grade:
Inexistentă sau nesemnificativă: None, Nil, Negligible
Ușoară: Faint, Slight
Medie: Medium
Puternică: Strong, Very Strong

Grade de fluorescenţă. fig.1. None fig. 2.Faint fig. 3. Medium fig. 4.Strong fig. 5.Very Strong 

Fluorescența maschează tenta gălbuie a pietrelor incolore, influențând astfel semnificativ prețul lor. Următorul tabel cu caracter orientativ indică prețul diamantelor cu fluorescență albastră:

culoare/claritate

fluorescență foarte puternică

fluorescență puternică

fluorescență medie

D-E-F / IF-VVS2

până la - 35%

până la -30%

până la -25%

D-E-F / VS1-VS2

până la - 25%

până la -20%

până la -15%

G-H-I / IF-VVS2

până la - 30%

până la -20%

până la -15%

D-E-F / IF-VVS2

până la - 15%

până la -10%

până la -5%

Diamante premier și cameleon

Un tip de diamante, așa-numitele diamante premier au o culoare galbenă (cape), care e însă mascată de o fluorescență puternic albastră, iar ansamblul acestor două culori oferă un caracter opac diamantului. Diamantul cameleon își modifică culoarea sub efectul căldurii sau luminii, dar mai târziu își recâștigă culoarea originală. Ținute la întuneric, diamantele cameleon se îngălbenesc.