Despre diamante Infografici

Tratarea clarităţii

II. MODIFICAREA CLARITĂȚII

Forarea cu laser (laser drilling)

Tratamentul cu laser a început în anii 70, și este un procedeu larg răspândit pe piața de diamante. Are ca scop îndepărtarea incluziunilor de culoare închisă din pietre. Raza laser are un efect până la o adâncime de 1.6 mm și realizează o penetrație de circa 20-60 microni în 30-45 minute. Dacă laserul nu îndepărtează incluziunea, atunci se injectează acid pentru îndepărtarea ei. Scobitura rezultată este umplută cu ulei de silicon. Tratamentul a fost dezvoltat de Zvi Yehuda în 1987. După îndepărtarea incluziunilor închise , piatra devine mai estetică, dar observată în lumină naturală, firicelele albăstrui devin vizibile.

Înainte și după tratarea cu laser. (sursa: abluediamond.com)

O nouă procedură cu laserul este aplicabilă pentru îndepărtarea incluziunilor ce se află aproape de suprafață, iar acestea nu sunt sparte, ci subțiate. Apoi, una sau mai multe raze laser despică incluziunile până la suprafață, unde sunt curățate prin fisuri cu ajutorul unui acid. Procedeul se numește tratament KM (în ebraică: kiduah mejuhad, adică forare specială), iar rezultatul final pare mai naturală, decât tratamentul cu penetrare laser.

Umplerea fracturilor (fracture filling, glass infilling)

Fractură umplută. (sursa: laminedor.ca)

În cele mai multe cazuri scopul umplerii fracturilor mai mici este eliminarea acestora, și astfel pietrele să devină mai transparente. Procedeul are un avantaj evident: pietrele mai ieftine au efectul pe care îl au pietrele mai scumpe. La anumite pietre prețioase, cum ar fi smaraldul, umplerea poate avea ca scop intensificarea culorii pietrei. Materialul sticlos folosit pentru corectarea pietrei, nu modifică în mod măsurabil greutatea pietrei, dar are un efect puternic din punct de vedere estetic. În profesie, nu există un consens în ce privește valoarea adăugată pietrei prin aplicarea procedeului. Umplutura este vizibilă în general cu ajutorul lupei.